Sök i nyhetsarkivet!NATTSVARTA TEXTER MED SVÄNGIG BAKTAKT
Sjumannabandet Skabara har alltid bejakat musikaliska kontraster, och nya singeln ”Dagar och Nätter” är inget undantag. Med en text som inspirerats av några bandmedlemmars erfarenheter av arbete med ensamkommande flyktingbarn så levererar Skabara en ska-dänga lika tankeväckande som svängig. Texten skildrar ovissheten, oron och utsattheten som många nyanlända plågas av i väntan på sitt asylbesked - utan att för den delen komma med moraliska pekpinnar eller en övertro på enkla lösningar.

Låten är andra singel-släppet från kommande albumet ”Råttkasino”. Med starka melodislingor som ekar 60-tal, en medryckande blåssektion, och ett dansant baktaktskomp så fortsätter Skabara sin tradition av glada melodier i ett högt tempo i kombination med mörka och samhällskritiska budskap.

Bandet bildades 2016 i Stockholm med ambitionen att spela ska på svenska med tänkvärda texter i klassisk punkådra. Ljudmässigt tar bandet ett fast avstamp i den brittiska 2-tone vågen med band som Specials, Madness och Selecter men hämtar även sina influenser från surf, 60-tals garage, punk och dansbandsmusik.

Singeln kommer att följas upp med en elva spår lång fullängdare som släpps på LP och streamingtjänster i början av året, samt ytterligare singelsläpp innan dess. Singeln finner du på flertalet streamingtjänster genom denna länk:  (2021-01-26 10:08:32)
INLEDER 2021 MED NY SINGEL FRÅN SIN EP
Den svenska artisten Andreas Moe inleder det nya året och decenniet med hopp om förändring i nya singeln ‘Holding On’ som släpps den 22 januari. Den nya låten följer upp den senaste singeln ‘POWER’ som släpptes hösten 2019 då Andreas tolkade Kanye West. ‘Holding On’ är den första låten från hans kommande EP som släpps senare under 2021.

– ‘Holding On’ är en låt som nästan skrivit sig själv. Över tre år har jag haft refrängen inspelad på min telefon och jag är så glad att inte bara kunna slutföra den, utan också äntligen få släppa den är en så tillfredsställande känsla. Den här låten är den jag är mest stolt över av alla mina tidigare släppta låtar, säger Andreas.

Med låtens budskap om att bryta sig loss och släppa taget vill Andreas förmedla en känsla av hopp till lyssnaren. – För mig är ‘Holding On’ en väldigt hoppfull låt om att försöka bryta oss loss från de saker som vi vet inte är bra för oss - “That one of these days I will burn every page and tell a story that is only mine”, fortsätter Andreas.

Andreas Moe är en femfaldigt Platinum-certifierad låtskrivare och har arbetat tillsammans med artister över hela världen som bland andra Avicii, John De Sohn, Tiesto, Sharon Vaughn och Corey Sanders. 2012 debuterade Andreas som soloartist och har förutom egna konserter agerat förband åt exempelvis John Mayer under hans arenaturné. Under 2021 släpper Andreas en ny EP som följer upp EPn 'Love Fast, Heal Slow' från 2019.  (2021-01-26 10:08:30)
THOMAS JÄRVHEDEN SLÄPPER NY SINGEL
Mångfacetterade Thomas Järvheden har ofta korsbefruktat sin långa ståuppkarriär med andra sceniska uttryck. I höst spelar han till exempel sin tredje huvudroll i en musikal/operett - denna gång blir det Glada änkan på Nöjesteatern i Malmö. Men även om Thomas gjort en hel del roller på scen, medverkat i radio & tv, spel och böcker så är det alltid musiken som varit det andra huvudsakliga benet. Tre album har det blivit hittills och hans låtar har strömmats över 20 miljoner gånger.

Och nu är Thomas aktuell med ny musik. I dag släpper han vassa "Ful i DNA't" som är första singeln från den kommande fullängdaren "RÖVÅRET 2020". Albumet, som är Thomas fjärde, blandar samhällssatir, absurditeter och festromantik. Musikaliskt är det ännu mer varierat - reggae möter 70-talets soul varvat med rock och rap.

"Det är fullt medvetet att spreta”, säger Thomas, som menar att sångrösten, melodierna och humorn ändå bakar ihop skivan till en enhet.

Nya singeln bjuder på maffig symfonirock med en medryckande refräng. Låten är skriven av Thomas själv samt producerad av Erik Wigelius och Robin Tinglöf. Texten är humoristisk, men även en samhällskommentar.

”'Ful i DNA't” beskriver hur man i dagens samhälle kan falla för nån som opererat sig snygg, utan att man vet om det. Hur kommer barnen se ut?"  (2021-01-24 19:35:30)
BLANDNING AV MODERN POP & VISPOP
Helena E är en artist och låtskrivare från utkanten av Göteborg som skriver och framför musik på svenska. Hennes musik glider mellan klassisk pop, indiepop och vispop. Texterna är tagna från hennes egna tankar, känslor och upplevelser av livet. Med sina ärliga och känslosamma texter hoppas hon kunna beröra sina lyssnare på ett djupare plan. Hon har tidigare släppt 4 singlar och hennes 5:e låt släpps den 20/1 2021. "Minns du sången, handlar om hur vänskap kan gå från kärlek, trofasthet och självklarhet till att bli något som gör ont. Om hur två människor som stått varann så nära plötsligt kan gå förbi varandra utan att säga ett ord" En svensk poplåt med känslosam musik som byggs upp under låtens gång tillsammans med Helenas ärliga text, direkt från hjärtat.

Den 20/1-2020 är det dags för Helena E:s 5 e singel. "Den handlar om en vänskap som går från att vara fullkomligt självklar till att förvandlas till något som gör ont. Om att vara "vi mot världen" till att gå förbi varandra på gatan och låtsas som att vi aldrig hänt." En svensk poplåt med känslosam musik som byggs upp under låtens gång tillsammans med Helenas ärliga text, direkt från hjärtat.  (2021-01-24 19:29:26)
MELLOAKTUELLE PAUL REY SLÄPPTE EP
Mello-aktuella Paul Rey släpper på fredagen EP:n "Note To Her". EPn: är tillägnad Pauls dotter, och handlar om känslorna inför att blir förälder. Samtliga låtar är skrivna och producerade av Paul själv.  (2021-01-24 19:25:13)
SUCCÉ FÖR INGROSSO
I fredags släppte Benjamin Ingrosso sitt första album på svenska 'En Gång I Tiden'. På lördagen fanns alla albumspår bland topp 50 på svenska topplistan. Under natten blev det officiellt att 'En Gång I Tiden' var det 10e mest streamade debutalbumet globalt på Spotify under förra veckan! Singlarna 'Långsamt Farväl' och 'Tänd Alla Ljus' från fiolårets Så Mycket Bättre har redan sålt guld och albumet har totalt över 13 miljoner streams. En bra start för Benjamin Ingrosso som har en fullmatad vår framför sig i och med premiären av hans första egna TV-program, Benjamin´s, en musikdokumentär om hans 2020 och mer musik kommer.  (2021-01-24 19:25:12)
ROCK-GALA PÅ FACEBOOK FRÅN PUB I SOLLEFTEÅ
Att restaurangbranschen har det tufft under pandemin till följd av de begränsningar som beslutats - det är ingen nyhet. Men, det för med sig att uppfinningsrikedomen flödar. Restaurangen och puben Old Oak i Norrlandsstaden Sollefteå provar ett nytt koncept där man öppnar på begäran från sin gäster som vill komma in för en bit mat och/eller en öl. Nu har man dessutom beslutat att genomföra ett rock n roll-party under rubriken "Nu vänder det" där det bjuds på en "Rock-Ragge Tribute" den 29 januari. Uppträdandet sänds via Facebook.

Rock-Ragges riktiga namn var Ragnar Nygren och han föddes i Solna, men flyttade till Sollefteå-trakten där han härstammande från. Och den som står på scenen på The Old Ox är ingen mindre än Theodor Nygren….  (2021-01-20 20:55:07)
NY SINGEL FRÅN UNO´s "ÖSTERLEN"-ALBUM
Precis innan jul släpptes ett av 2020 års bästa album – Uno Svenningssons ”Österlen” – som sedan dess hyllats av en enig kritikerkår. På albumet, som är ett samarbete mellan Uno Svenningsson och den välrenommerade låtskrivaren och producenten Lars Halapi (Bo Kaspers Orkester, Sophie Zelmani m.fl.), får vi höra precis det som gjort Uno till en av våra allra mest folkkära svenska artister.

Uno Svenningsson om det nya albumet: "Kära vänner. Nu är den äntligen här, min nya skiva "Österlen". Det är alltid ett äventyr att skapa ny musik för man vet aldrig vad som döljer sig bakom nästa ackord, och att få göra detta med fantastiske Lars Halapi, i hans studio på just vackra Österlen, har varit så himla kul. Jag önskar att plattan kan ge nån slags tröst, och hopp i den tid vi lever i. Ta hand om er. Kram, Uno"

Nu släpps ”Det kunde varit jag” där Uno Svenningsson, med sin varma och unika röst, levererar en vemodig men relaterbar text till tonerna av stillsamma och känsloframkallande popmelodier.

All text och musik är skriven av Uno Svenningsson och Lars Halapi. Inspelning och mixning har gjorts i ”Almost Heaven Studio” på Österlen av Lars Halapi. Låten är mastrad av Christofer Stannow/Cosmos Mastering.  (2021-01-20 01:51:50)

MOONSHINE AVENUE TOLKAR DEAD MONKEY
Svenska bandet Moonshine Avenue tolkar Dead Monkey i en hårdrocksversion som godkänts av Tones and I's representanter och som landar på streamingtjänsterna den 29/1. En version som bandet själva med ett leende säger "förmodligen låter som det var tänkt från början".
BR>Moonshine Avenue gör det dom gör bäst: spelar hård rock du inte kan ignorera. Det är fart, röj och helt enkelt ett jäkla tryck när dom drar igång.

Gör gärna ett besök på bandet Facebook  (2021-01-20 01:51:44)
PANDORA TÄVLAR I MELLO - I FINLAND
Tidningen VLT presenterar idag nyheten att Anneli Magnusson, med artistnamnet Pandora, tävlar tillsammans med den finska rapgruppen Teflon Brothers i den finska uttagningen till Eurovision Song Contest. Låten heter ”I love you” och för P4 Västmanland beskriver Anneli Magnusson den som ”retropop med rap-inslag”.

Finlands motsvarighet till Melodifestivalen kallas UMK, vilket står för Uuden Musiikin Kilpailu (Tävlingen för ny musik) och arrangeras i vårt östra grannland den 20 februari.

Pandora var som allra störst på 90-talet, då hon slog igenom med låten ”Trust Me”, vilket blev den mest sålda singeln 1993. Sedan ett antal år tillbaka bor hon i Kungsör i Västmanland.  (2021-01-18 18:09:41)
DEMONPRODUCENTEN SPECTOR DÖD I COVID-19
Phil Spector:
Föddes 26 december 1939 i Bronx, New York City (USA). Död den 16 januari 2021 i Stockton, California (USA), orsakades av viruset Covid-19. Vid tiden för dödsfallet avtjänande Spector ett 19¨år långt fängelsestraff för mord. Eg: Harvey Phillip Spector. Son till en rysk immigrant (som begick självmord). I slutet av 1950-talet bildade Spector en löst sammansatt grupp under namnet The Teddy Bears som fick en #1-hit 1958 med 'To know him is to love him', skriven av Phil Spector och inspirerad av texten på faderns gravsten. Låten har senare spelats in av bl a The Beatles (dock ändrades titeln till 'To know her is to love her'), Peter & Gordon, Marc Bolan, Bobby Vinton, Dolly Parton (titeln ändrad till 'To know you is to love you'). Låten var Spectors enda stora framgång som artist trots att The Teddy Bears släppte flera välproducerade låtar, han etablerade sig istället som demonproducent och skapade ljudbilden 'The Wall of Sound'. Tillsammans med Jerry Leiber komponerade han 'Spanish Harlem', en hit för Ben E King. Medverkar även som studiogitarrist på The Drifters 'On Broadway'. Producerade bl a Ray Petersons 'Corrina, Corrina<' och Curtis Lees 'Pretty little angel eyes', både låtarna nådde Top 10 i USA. Lanserade The Crystals, Bob B Soxx & the Blue Jeans, The Ronettes, The Righteous Brothers m fl. Den senare gruppen gjorde 1965 låten 'You´ve lost that lovin´ feeling' som enligt upphovsrättsorganisationen BMI är 1900-talets mest spelade låt i amerikansk radio. Gifte sig 1968 med Veronica 'Ronnie' Bennett, leadsinger i gruppen The Ronettes. Äktenskapet varade till 1974 då Ronnie fick ensam vårdnad om de tre barn som paret hade adopterat. Producerade även John Lennon i mitten av 70-talet och senare The Ramones och Yoko Ono. Blev 2009 dömd till ett långvarigt fängelsestraff för mord på en tillfällig kvinnlig bekant  (2021-01-17 18:49:11)
FÖRBESTÄLL BLOODBOUND´s NYA ALBUM
Bloodbound är ett svenskt power metal-band bildat 2004 av Tomas Olsson och Fredrik Berg. e slog sig ihop med Urban Breed och Oskar Belin och spelade in sitt debutalbum, Nosferatu som släpptes 2005. I maj 2007 utgavs Bloodbounds andra album Book of the Dead. Bandet gick över till det tyska skivbolaget AFM från och med skivan Unholy Cross. På samma skiva så presenterade även bandet Patrik Johansson som sin nya sångare. Johansson hade tidigare varit sångare i bandet Dawn of Silence. På samma skiva presenterades även Anders Broman som bandets nya basist.

Den 25 maj 2021 släpper bandet sitt nya album som får titeln "Creatures Of The Dark Realm" som även denna gång ges ut av det tyska skivbolaget AFM som är specialiserade på hårdrocksmusik. Albumet har presenterats för förhandsbeställning i skivbolagets webbshop. Albumet ges ut i flera olika vinylutförande (bl a en kristallklar utgåva) och även i en Ltd box samt CD och CD+DVD. Observera att flera av utgåvorna är tillgängliga i starkt begränsade upplagor.

Här nedan kan Du se en helt färsk lyrisk video med den först presenterade låten "When fate is calling" som även har släppts på streamingtjänster.


  (2021-01-16 13:56:30)
BENJAMIN INGROSSO ÄR HÖGAKTUELL
Benjamin Ingrosso har efter singlar som ’Dance You Off’, ’All Night Long’ och 'Shampoo’ bevisat sin musikaliska mångfald och sin fingertoppskänsla för text och melodi. Hans fyra tolkningar i fiolårets 'Så Mycket Bättre' tog sig alla in på topplistan och den mest uppskattade tolkningen 'Långsamt Farväl' spelas fortfarande flitigt på både radio och i folkhemmen. Med 11 guld- och 8 platinacertifikat och över 375 miljoner streams på sina tidigare releaser är han en av Sveriges mest aktuella artister just nu.

'En gång i tiden' är Benjamins andra fullängdsalbum men det första på svenska. Låten 'Flickan på min gata' skrev han för 13 år sedan tillsammans med sin morbror och finslipades sedan tillsammans med Anders Glenmark - den premierades tillsammans med 'Känns som att livet börjar hända' under årets gala för "Tillsammans mot cancer". I albumets andra spår 'Barnasinnet' hyllar han sina barndomsvänner som alltid finns vid hans sida och i och med sin medverkan i TV-serien 'Helt Lyriskt' tonsatte han dikten 'Längst inne i mitt huvud' av Barbro Lindgren. Med inspiration från det svenska 90-talet får vi följa med Benjamin på en musikalisk resa i både text och melodi.

I vår ser vi Benjamin i sitt första egna TV-program där han bjuder in vänner för att dela kunskaper inom sina största passioner i livet - musik och mat. Och ikväll gästar han premiären av Carina Bergfeldts nya talkshow där han framför 'Flickan på min gata' i SVT 1 kl 21.00.  (2021-01-16 10:36:49)
SVENSKA NOMI SJUNGER LEDMOTIVER
Mångfacetterade Nomi Bontegard, från Axvall i Skaraborg, har många strängar på sin lyra. Hon är artist, låtskrivare, 3D artist designer och fjärilsuppfödare. Nomi är även game artist i det populära online- och mobilspelet Star Stable som nu expanderar och blir animerad dramaunderhållning. Serien "Star Stable: Mistfall" är en internationell satsning där rösterna görs av etablerade skådespelare. Manuset är skrivet Emmy-belönade Alice Prodanou från Kanada.

Två unga svenska kvinnor hörs dock i serien - skådespelerskan och YouTube-profilen Matilda Källström gör en av karaktärernas röster, och Nomi som sjunger seriens ledmotiv "Fire". Hon är även en av låtskrivarna bakom ledmotivet som i dag släpps som singel.

- "Fire" är en metafor för hur livet kan växla mellan hopp och förtvivlan, om att våga fortsätta tro på sig själv i de stunder man tvivlar. Allteftersom vi växer upp så ställer världen högre och högre krav på oss, medan allting var så färgglatt och enkelt när man var liten. Låten handlar om vår egen resa, att ta sig igenom alla prövningar som kommer på vägen, säger Nomi.

Den 16 januari kl 19.00 är det premiär för "Star Stable: Mistfall" på Star Stables YouTube-kanal. Premiären innehåller även behind-the-scenes-material, intervjuer och akustiska framträdanden.


  (2021-01-16 10:31:53)
FRÅN SKILSMÄSSA, SVT-DOCU-MUSIK TILL DEBUT-EP
April Snow är Irya Gmeyners alias som soloartist. Idag släpps hennes debut EP ”Shapes of dreams” (EMI/Universal). Titellåten är en duett med Ane Brun och låtarna är med i SVT´s nya serie ”Tunna blå linjen” som har premiär nu på söndag den 17 januari. Irya Gmeyner har tidigare varit frontfigur i banden Urga och Irya’s Playground och debuterar nu som soloartist. Hon har de senaste åren haft mer än fullt upp som filmkompositör, med musik till Cirkus Cirkör, samarbeten med bl.a. Ane Brun, Mapei och Joy. Och med sitt soloprojekt April Snow. Första EP´n släpps idag och redan om en månad, 19 februari, släpps andra EP’n ”We Fucked it Up”. Och i vår kommer debutalbumet ”YOU”.

Ett frö till April Snow började gro ur en jobbig skilsmässa. Irya behövde få ur sig frustration, ilska och sorg, så hon skrev av sig i en mängd ”har-blivit-lämnad-låtar”. Vissa hamnade i byrålådan medans andra blev grunden till något nytt. Och plötsligt hade ett nytt soloprojekt, April Snow, sett dagens ljus! Idag släpps första smakprovet ”Shapes of dreams”.

- Ett märkligt år har skapat många tankar. ”Shapes of dreams” handlar om empati och känslan av att man vill hjälpa andra men känner sig otillräcklig. Hur kan man hjälpa många andra utan att gå under själv? Men den handlar också om att komma till en ny främmande stad och se siluetter av drömmar ta form. Att känna hopp inför något nytt. Lite som tiden känns nu. Det blir ljusare. Snart får vi uppleva och umgås igen, säger Irya och Ane Brun.

I samband med arbetet kring Gipomusic fick Irya ett erbjudande om att producera musiken till en SVT-dokumentär om orten Klippan i Skåne. Att skriva för film och för andra artister var så roligt och befriande så Irya fick mersmak. Hon tog sig an nya uppdrag med Cirkus Cirkör och skrev musiken till föreställningen ”Movements”, som handlade om flyktingvågen 2015 där hon skrev körverk. Även detta fick hon mersmak för. Allt ledde till att Irya fick frågan om att skriva musiken till TV-serien ”Systrar 1968” (SVT) och kort därefter anslöt sig Martin Hederos till skrivarduon. ”Systrar 1968” fick Ria-priset för bästa TV-musik 2019. Samarbetet med Martin Hederos fördjupades och tillsammans fick dom uppdraget att skriva musiken till SVT’s dramaserie ”Tunna blå linjen” (premiär 17 jan 2021). Irya inledde också artistsamarbeten med bl.a. Ane Brun, Joy och Mapei mfl. Samarbeten som kommer att höras i TV-serien där även flertalet av låtarna från April Snows album ”YOU!” kommer att vara med.

Så det blir en fullspäckad vår med Irya Gmeyner’s musik i form av två EP´s och ett album från April Snow, samt ett soundtrack till TV-serien ”Tunna blå linjen”.  (2021-01-16 10:31:51)
HOT BLONDINO - ETT NYTT MUSIKPROJEKT
Bakom den fiktiva svenska jeansdisco-stjärnan Hot Blondino står Martin Luuk (författare och skådespelare i Killinggänget) och Kalle J (artist och del av duon Karl X Johan). Den 15 januari släpper han debutsingeln ’So Long Losers’ som gästas av den norrländska artisten och låtskrivaren Nicolai Dunger. Låten är den första som släpps, under 2021 väntas fler låtar av artisten.

En gång per livstid har man nöjet att springa på en man som är så pass mycket mer än bara en man. Som är smaskig som en punschpralin, men också oberäknelig och lynnig. Som kanske inte är bekant med begrepp som hyfs och empati och som kanske saknar moralisk kompass. Men vad spelar det för roll? När han ser på dig med sina stora bruna ögon och säger “ja ja ja” när resten av världen säger “kanske” och svarar “nu nu nu” när resten av världen muttrar “snart”. Han är här, han är ung, han är evig. Och han bär fransiga avklippta jeansshorts. Han är: Hot Blondino.

På debutsingeln “So long losers” gästas Hot Blondino av den legendariska norrländska croonern Nicolai Dunger. Låten är skriven av Kalle J, känd både som soloartist och som del av Grammis-vinnande duon Karl X Johan, med text av Martin Luuk, romanförfattare och medlem av Killinggänget. Fler låtar är att vänta, men detta är hans programförklaring. Inför den framgång som onekligen väntar. Och besvikelsen som följer på den.  (2021-01-15 12:48:02)
NU FINNS SHIRLEY CLAMPS NYA LÅT UTE
Idag kommer Shirley Clamps vackra och personliga låt “Vill göra allting nu”, som handlar om att våga släppa kontrollen och bara följa med.

“Jag hade turen att hitta kärleken mitt i en skör tid. Tacksamheten över det födde låten. Jag blev också påmind om begreppet: 'Varför vänta'?” säger Shirley.

Shirley har skrivit “Vill göra allting nu” tillsammans med Robin Svensson, som också står för produktionen.

Shirley Clamp är en av Sveriges mest älskade artister som slog igenom i Melodifestivalen med den ofantligt populära Min kärlek 2004 - hon har sedan dess släppt fem soloalbum, flera singlar och en EP. Idag släpper hon sin musik på eget bolag. I vår är Shirley högaktuell som programledare i Melodifestivalens Andra chansen och i Stockholm Stadsteaters uppsättning av musikalen Sound Of Music.

Ikväll kan ni också se Shirley framföra den nya singeln i SVT:s Gokväll kl 18:45.  (2021-01-15 12:42:29)

NORSK DUO SLÄPPER DEBUTALBUM 26/2
Idag meddelar norska duon Smerz att deras efterlängtade debutalbum Believer kommer att släppas den 26 februari. De firar nyheten med att även släppa musikvideo till albumets titelspår.

Redan på de föregående singlarna I Don’t Talk About That Much/Hva hvis märktes det att Smerz expanderat det sound som vi kommit att förknippa duon med från deras två EP:ar Okey och Have Fun från 2017 respektive 2018. På Believer hör vi Catharina Stoltenberg och Henriette Motzfeldt koppla an till sina ungdomsinfluenser, såsom musikaler och klassisk musik, och kombinera dessa med trance-doftande syntar, hip hop och förstås den R&B-sång som blivit Smerz signum. Stoltenbergs och Motzfeldts vänskap utgör den tematiska grunden för albumet, liksom förhållandet till sig själv och andra människor i allmänhet.

I den nya videon fortsätter regissören Benjamin Barron på projektet som påbörjades i de föregående videorna, att tillsammans med duon utforska gränslandet mellan dröm och verklighet, med kärleken till Norges kulturella och konstnärliga historia som en röd tråd.


  (2021-01-15 12:37:29)
EVA NO SLÄPPER NYA SINGELN "100%"
Eva No debuterade 2019 som artist med låten ”Run with the Angels” och i september 2020 kom hennes debut-EP ”History of Now” som fick ett fint mottagande världen över.

Nu släpper hon sin nya singel "100%". – Min nya singel ”100%” är lekfull och svängig pop med en klistrig refräng”, säger översättaren och låtskrivaren Eva Nordell som står bakom artistnamnet Eva No. Hon är född och uppvuxen i Örnsköldsvik, men bor nu utanför Stockholm. Med låtarna ”Bohemian Lover” och ”On the Couch” (bägge feat. Alfrida) har Eva No via olika musiktjänster nått ut till en global publik med lyssnare över hela världen. Våren 2020 släppte hon sin första låt på svenska, en finstämd sommarballad med titeln ”Följ mina spår”. ”100%” är skriven av Eva Nordell och producerad av Peter Hägerås. Låten släpps den 8 januari 2021 på Yellow Rhinestone Records som är en etikett under Billberg Entertainment.  (2021-01-15 12:37:22)
GAEYA SLÄPPER SIN DEBUT-EP
Den svenska folk-electro artisten Gaeya släpper sin debut-EP "Awakening". Vid sidan av släppet har hon också gett ut en fantastisk video till den nya låten 'Tide For The Change'. 'Tide For The Change' bygger från en delikat pianointroduktion till en anthemisk krispig poppärla, medan Gaeyas vackra sång kallar fram en mer positiv, framåtblickande syn för beskyddandet av jorden. Vilket avspeglas i den lysande självgjorda videon som skapades under restriktionerna.

Gaeyas inspirerande och hållbara budskap översätts hela vägen till hennes liveshower och hennes Tipi Tours. Föreställningarna gör det möjligt för publiken att föras närmare jorden och dela den euforiska upplevelsen i en miljö som tar oss tillbaka till våra rötter runt ett gnistrande lägereld, delande historier och skapar enhet i sökandet efter förändring. Publikdeltagarna uppmuntras till interaktion, medan föreställningen blandar ljudlandskap från nordisk tradition med andra kulturer som hyllar jorden. Resultatet är en plattform för att diskutera hållbarhet och bevarande av naturen. Resultatet är en unik, intim och upplysande upplevelse som har resulterat i ett antal sålda turer i hela Skandinavien. För en mer uppslukande resa erbjuds även Gaeya Tipi Experience, där gästerna lärs ut en mängd hållbara färdigheter, inklusive träning för skogsöverlevnad och vild mat, samt team building och mindfulness. Under hela dagen får gästerna smaka mat från skogen innan en föreställning och diskussion om hållbarhet tar plats i tältkåtan.

Under hösten har Gaeya fått mycket positivt uppmärksamhet utomlands med sina singlar Contact och Truth. Gaeya har synts i Global + Optimists Podcast. Sedan lanseringen i april 2019 har Outrage + Optimism blivit den mest lyssnade på podcast för klimatförändringar, med en publik som sträcker sig från San Francisco till Sydney. Toppade de brittiska politiska podcastlistorna två gånger, den har valts som nummer 10 All-Time Podcasts på Apple UK-listan, varit nummer 3 Politics Podcast på Apple Australia-listan och listades på nummer 15 av The Guardian Best Podcasts för 2019. Outrage + Optimism valdes till News & Politics Podcast Honoree i de prestigefyllda 2020 Webby Awards. Kommande gäster förutom Gaeya inkluderar PrinceWilliam, JeffBezos, BrenéBrown, XiyeNeubauer, MarkRuffalo & många fler. Hon intervjuades även i Sublime Magazine och har flertalet gånger spelats på radio och musik-TV kanaler i både Kanada och Spanien.  (2021-01-12 15:41:48)
SVENSKA METALBANDET EVERGREY LANSERAR NY VIDEO
Det svenska metalnbandet Evergrey har presenterat sin nya video "Eternal Nocturnal". Låten kommer att återfinnas på bandets 12.e album "Escape Of The Phoenix", ett album som har den 26 februari som releasedatum. Förbeställes hos bandets tyska skivbolag www.afm-records.com.


  (2021-01-11 14:11:20)
17-ÅRIGE NOAK HELSING ÅTER MED 4:E SINGELN
Noak Hellsing är den 17-åriga låtskrivaren och artisten från Stockholm. Han började skriva musik i tidig ålder och släppte sin debutsingel ’Lost’ under hösten 2019. ’Lost’ har i skrivande stund över 10 miljoner streams och demonstrerar Noaks otroliga textförfattande och förmåga att förmedla känslor via musiken. Uppföljarsingeln ’Good Enough’ släpptes i januari 2020 och var ännu ett exempel på den musikaliska vägen som Noak vill ta som artist. Med fokus på starka texter som träffar hjärtat och Noaks dynamiska röst hämtar han influenser från John Mayer, Ed Sheeran och Shawn Mendes och Noaks musikaliska uttryck faller under en liknande genre och känsla. Noaks tredje singel ’No Love’ uppmärksammades världen över och gav honom en omnämning i Music Business Worldwide där han var en av fem internationella artister att hålla koll på 2021.

Nu släpper Noak Hellsing sin fjärde singel där han gästar amerikanska stjärnskottet Dylan Conrique på låten 'Bitter'. Samarbetet kom till efter att Noak uppmärksammats på de stora skivbolagen i USA och blir därmed hans startskott på 2021 där vi också kommer att få se mer av den unga talangen.  (2021-01-11 14:09:19)
ZARA INLEDER NYA ÅRET MED NY MUSIK
Zara Larsson är det svenska popfenomenet som tagit sin plats som en av de största namnen inom modern pop med sin obestridliga talang, pondus och artisteri. Hennes guld-certifierade album ’So Good’ erhåller fortfarande titeln som ”den andra mest streamade debuten av en kvinnlig artist på Spotify någonsin” och har idag över 5 miljarder streams. Hon åstadkom sin första singeletta vid 15 års ålder och har med sina tidigare smash-hits som ’Ain’t My Fault’, ’Lush Life’ och ’Never Forget You’ vunnit otaliga priser såsom ’Best Newcomer’ och ’Worldwide act’ på MTV EMA’s och ett flertal svenska grammisar för ’Bästa låt’, ’Bästa Album’ och ’Årets Artist’. Vår svenska världsstjärna som delat scen med Ed Sheeran, David Guetta, Beyoncé för att nämna några, samarbetat med Kygo, Ty Dolla Sign och Clean Bandit och släpper nu den sista singeln innan vi får ta del av hennes efterlängtade fullängdsalbum 'Poster Girl' innehållande senaste singlarna 'Love Me Land', 'All The Time' och 'Don´t Worry Bout Me'.

'Talk About Love' handlar om fasen två personer går igenom innan man satt ord på vad man är för varandra. Zara förklarar - "Den specifika stunden är så vacker men också så känslig när frågan ställs 'gör vi detta nu?' eller 'hur känner du?' för somliga att det förstör magin. 'Talk About Love' sjunger om att låta dig njuta av den stunden innan beslutet tas."  (2021-01-11 14:09:16)
THORLEIF TORSTENSSON DÖD I COVID-19
Dansbandsledaren Thorleifs Torstensson har idag avlidit av Covid-19, rapporterar tidningen Expressen som hänvisar till ett meddelande från hans familj. Han blev 71 år.

Han var under många år en av landets ledande dansbandsmusiker och som ledare och frontman i dansbandet Thorleifs lockade han stora skaror till landets dansbanor. Bandet bildades 1962 och Thorleif var medlem i bandet fram till bandets upplösning 2012. Bandet hade även många hits, bl a på P4:s Svensktoppen och deras album sålde i stora upplagor. Thorleif Torstensson medverkade även i Melodifestivalen 2009 med låten "Sweet kissin´ in the moonlight". Bandet gjorde även att mycket populärt samarbete med hiphopgruppen Just D i låten "Tre gringos".  (2021-01-10 20:14:58)
NYTT LIV MED SVENSKA SKABARA
Med nya singeln "Trolltider" ger sjumannabandet Skabara från Stockholm den svenska ska-scenen en ny vitamininjektion. Singeln är en försmak av kommande albumet “Råttkasino”. Med ett pulserande baktaktsbeat och underjordiska ekoeffekter riktar bandet ljuset mot de mörka existenser som huserar i internets mörkaste vrår.

Bandet bildades 2016 i Stockholm med ambitionen att spela ska på svenska med tänkvärda texter i klassisk punkådra. Ljudmässigt tar bandet ett fast avstamp i den brittiska 2-tone vågen med band som Specials, Madness och Selecter men hämtar även sina influenser från surf, 60-tals garage, punk och dansbandsmusik.

Singeln kommer att följas upp med en elva spår lång fullängdare som släpps på LP och streamingtjänster i början av året, samt ytterligare singelsläpp innan dess.  (2021-01-09 11:52:50)
NORSK COUNTRY MED SVENSKKLINGANDE ARTIST
»Ei hytte foran loven« är Johan Berggrens tredje album och hans andra på norska. Med föregångaren ”Lilyhamericana” etablerade sig den Lillehammer-bördige singer/songwritern som ett av den intressantaste namnen på den norska musikscenen. På uppföljaren »Ei hytte foran loven« tar Berggren ytterligare steg framåt. Pondus och auktoritet i kombination med gedigen musikalitet och starkt låtskriveri gör “Ei hytte foran loven” till en osedvanligt stark platta. Inte bara med norska mått utan oavsett vilken måttstock man använder.

»Ei hytte foran loven« är inspelad i Ole Evenruds Hitsville Studios i Halden. När Berggren och bandet tvingades ställa in vårturnén efter kritikerrosad “Lilyhamericana” på grund av Covid-19 fick de hitta på annat att göra. Berggren tog med sig bandet ned till Halden och Hitsville Studios där de spelade in elva låtar på en dryg vecka i slutet av april. Allt är inspelat live i studion förutom en del gitarrer som lagts på i efterhand. Samtliga låtar är skrivna av Johan Berggren förutom titelspåret som är skrivet tillsammans med Vegard Hertzberg och »Burde ha vært« där Petter-Inge Pettersen bidragit. Och självklart har Berggren inte skrivit Little Feats »Willin’«, med norsk text av Stein Ove Berg.

Countrymusik må vara en amerikansk uppfinning. Men som all musik i modern tid har den spritts över världen, musiker från andra kulturer har anammat, absorberat och processat den. Till en början handlade det kanske mest om att kopiera, men när man väl blivit hemmastadd med musiken, lärt sig behärska idiomet och förstått själva kärnan, själen, då blir det något nytt, något eget.

Johan Berggren gör norsk countrymusik. Nej förresten…Johan Berggren gör country på sitt eget vis. Och sjunger på norska. Visst förstår man att han lyssnat på och inspirerats av giganter som Merle Haggard, Kris Kristofferson och Johnny Cash, men han imiterar aldrig. Intuitivt har Berggren förstått countryns själ och hjärta. Han behärskar det musikaliska uttrycket och låtskrivarkonsten till fulländning. Musiken är på något sätt alldeles självklar och bekväm som att par väl ingångna boots. Berggren och band uppfinner kanske inte hjulet men varför ska man göra det när det redan fungerar så väl?

Berggrens låtskriveri är av yppersta klass och, än en gång; han har förstått countryns själ och hjärta. Texterna berättar om vardagliga ting. Om 'vanligt' folk. Om dig och mig. Eller Tårnpetter i Oppdal.

I klassisk countrytradition har texterna genomgående ett underdog-perspektiv. Det är inte mycket glitter och glamour. I stället handlar de om svunnen kärlek, vardagens vedermödor och drömmar om ett anständigt liv. Allt skildrat med värme och empati. Och kanhända är texterna ibland rent av lite självbiografiska. Som när den potentielle svärfadern ifrågasätter om musikerbanan är ett vettigt karriärsval.

Som svensk lyssnare (dessutom från södra Sverige) har jag ibland svårt att förstå delar av texterna. Vissa uttryck är svårbegripliga till och med när jag läser texterna. Men uppriktigt sagt, jag förstår inte allt i Dylans texter heller. Men det spelar ingen roll. Både Dylan och Berggren sjunger med så mycket känsla och inlevelse att jag utan problem fångar själva essensen även om en del ord går mig förbi. Sedan finns det säkert de som skulle hävda att Berggren är en bättre sångare än Dylan. Fast det är väl ändå att dra det en bit för långt… (Skrivet av Håkan Olsson, Rootsy.nu)  (2021-01-09 11:49:29)
SARA ZACHARIAS INLEDER ÅRET MED NY SINGEL
Sara Zacharias inleder 2021 med nya singeln “Måste jag gå” - en låt med en både tänkvärd och viktigt text som, tillsammans med den varma och organiska ljudbilden, verkligen kännetecknar Saras musik!

“Singeln är en sång om att hitta tillbaka till sig själv och till den andra och att se varandra med nygamla ögon. Att hitta tillbaka till det som var innan livet kom emellan.” säger Sara.

Den här gången har Sara skrivit texten tillsammans med Jens Hult medan David Lindgren Zacharias och Olle Nyman har skrivit musiken. David står också för produktionen.

Sara Zacharias debuterade 2013 då hon tolkade tidigare outgivet material av sin pappa, Ted Gärdestad, på albumet ”Mot solen” och hennes version av ”Himlen är oskyldigt blå” blev en långkörare på Svensktoppen med hela 39 veckor på listan. Trots att Sara inte planerat att fortsätta som artist blev det så ändå. ”Musik har alltid varit en enormt stor del av mitt liv. Redan som sexåring köpte jag kassetter med The Beatles, Simon & Garfunkel, Tracy Chapman med flera och de har format min musiksmak: låtar som är melodiska, lite melankoliska och berör. Som person har jag bara blivit gladare för varje år, men melankoliska låtar som jag känner igen mig i berör mig oftast mer”, berättar Sara.  (2021-01-09 11:46:06)

KANADENSISK PRISUTDELNING I NORRKÖPING
Den legendariska musikikonen Cashbox kommer hålla sin prisceremoni ”Cashbox Legacy Award” under Future Echoes i Norrköping. Priset har delats ut av Cashbox Magazine Canada de senaste åren och med fokus på just stora kanadensiska framgångar. 2021 kommer priset delas ut till en person i den internationella musikindustrin för sina gärningar inom musiken. Prisceremonin sker under showcasefestivalen Future Echoes i Norrköping den 16 till 18 september. Vem som får priset kommer avslöjas under våren.

- Det här är ett mycket eftertraktat pris som vi tar på mycket stort allvar när vi bedömer vem som kommer att få det nästa gång", säger Sandy Graham VD och chefredaktör för Cashbox Canada. "”Vi har gett priset i en mycket begränsad serie under de senaste åren till legendariska musikikoner och industrimänniskor i Kanada. Det är första gången vi expanderar till en global nivå för att ge priset till en person med inflytande och aktning i musikindustrin samt ett stort hjärta till musiken. Jag är glad över att kunna hålla ceremonin i Norrköping i Sverige under Future Echoes, eftersom vi återigen igen kan visa att musiken verkligen inte har några gränser."

- Att vi får äran att hålla den första internationella Cashbox Legacy Award på vår premiär år är stort. Det är ett legendariskt musikvarumärke som sätter festivalen på världskartan", säger Peter Åstedt från Future Echoes.

Cashbox Magazine startades 1942 och publicerade topplistor över de mesta spelade låtarna i Jukeboxar. Namnet Cashbox kommer från lådan inne i jukeboxarna där mynten ramlade ned. Cashbox Magazine kom att dominera den amerikanska musikindustrin med konkurrenten Billboard Magazine under flera decennier. 2006 gjordes Cashbox om till en online publikation men har gett ut special nummer fysiskt ofta kring stora industrievent. Tidningen har knoppats av till andra territorier där Cashbox Magazine Canada har blivit den ledande publikationen som numera skriver om artister och lagt över topplistorna till Cashbox Radio som är tidningens radiostation. Cashbox äger numera även Amerikanska Record World. Personer som fått priset förut är John Harris, George Olliver, Lori Yates, Robbie Lane, Danny Marks, Bobby Curtola.  (2021-01-09 11:44:48)
VÄXTE UPP I STHLM, BOR I LA
Saie Saies sound är rått och äkta, precis som hon själv. Det är en mix av Alabama Shakes, Aretha och Janis Joplin… med lite funk strösslat över! Nu kommer äntligen hennes debutalbum; ”The Sailors Daughter" - producerat av Sergio Rios (Cee Lo Green, Alicia Keys, Orgone) och inspelat live i anrika Killion Sound Studio i Los Angeles av Claudio Cueni (2 Pac, Moses, Boyz II Men, T Tiffany Gouche), som också har mixat.

”För mig var det allra viktigaste att fånga magin i rummet, den man får när man spelar in allt live. Jag beslöt mig för att göra precis som mina musikaliska förebilder gjort. Janis Joplin skulle aldrig ha haft autotune på hennes sång och inte heller Aretha Franklin, så varför ska jag ha det?” säger Saie Saie och fortsätter ”Jag kommer aldrig vara bara en sak. Jag kommer från överallt och ingenstans. Genom min musik får du en glimt av min inre värld.”

Hennes texter är starka och beskriver ofta hennes egen väg till att hitta sig själv och att finna sin egen lycka. Saie Saie växte upp i Stockholm, men trivdes aldrig riktigt. Hon bor idag i bergen utanför Los Angeles och har hittat tillbaka till musiken och är mer sig själv än vad hon någonsin varit.  (2021-01-06 10:41:52)
SVENSKA THE MISCREANTS RIVSTARTAR 2021
Med låtar som "Still Got Flair, "In It To Win It" och "Glue Man" fick det svenska rockbandet The Miscreants sitt genombrott i fjol. Nu lägger bandet i ytterligare en växel och rivstartar 2021 med nya singeln "Twin Flame" som bland annat placerat sig på spellistor som Spotifys New Music Friday Sweden.

Fyra tjejer. Fyra masker. The Miscreants är inte vilket rockband som helst. De är avatarer i det populära häst- och äventyrsspelet Star Stable och tillhör Jorviks artiststall med hängivna fans världen över. The Miscreants existerar även i det verkliga livet. Bandets medryckande tongångar har spridit sig långt utanför spelets värld, och vi har hört flera av deras singlar spelas på radio.

Vilka som döljer sig bakom maskerna är inte hemligt, men bandet har valt att lämna sina verkliga identiteter bakom sig för att istället låta musiken tala. The Miscreants levererar kraftfulla låtar med ett tydligt budskap som framför allt riktar sig till tjejer - ta ingen skit och våga följa dina drömmar.  (2021-01-06 10:41:50)

NY SKA-VÅG PÅ VÄG?
Det har länge funnits en avsaknad av en större ska-scen i Sverige. En handfull band är aktiva. Det är kanske just det här som många har gått och väntat på i många år - snart är Skabara här med sin första fullängdare och redo att bidra till att sparka liv i scenen igen. Bandet bildades 2016 med ambitionen att spela ska på svenska med tänkvärda texter i klassisk punkådra. Under 2020 har debutalbumet “Råttkasino” spelats in och kommer att släppas under början av 2021 på vinyl och digitalt. Första singeln “Trolltider” dyker upp redan första veckan i januari.

Ska-räven Niklas har tidigare drivit ett fanzine om ska-scenen internationellt och spelar också i ett sudanesiskt ska/reggae-band. Niklas och Pål drev även ska-klubben Two Tone Thursday under ett år. Henrik har varit aktiv länge inom doom metal-scenen, men har funnit sig tillrätta fint i baktaktsgunget. Tidig reggae och ska är däremot inget nytt för Axel, som är en ivrig samlare av gamla rariteter från Jamaica. Calle trivs bra i stonerträsket, men ska är en gammal flamma han inte kan släppa. Alexander plockade upp tenorsaxofonen igen efter en blöt kväll på stammishaket tillsammans med Pål efter 20 års vila från den, och den har inte fått vila sedan dess.

Musiken balanserar mellan vemod och glädje, men håller sig till baktakts-traditionerna med en solid blåssektion. Ljudmässigt tar bandet ett fast avstamp i den brittiska 2-tone vågen med band som Specials, Madness och Selecter men hämtar även sina influenser från surf, 60-tals garage, punk, finsk pop och dansbandsmusik.

Debutkonserten i Stockholm blev en slutsåld succé och Skabara hade flertalet konserter och festivalspelningar på gång under året, men pandemins intåg satte stopp för alla livespelningar. Bland annat var de bokade som förband till de amerikanska ska-giganterna The Toasters, som John på altsaxofon tidigare har spelat tillsammans med. Istället ägnade de året åt att fokusera på en fullängdare, som passande nog bland annat handlar om just scendöd och gentrifieringens mangel av kulturlivet, något vi alla säkert kan relatera till på ett eller annat plan. Håll utkik efter Skabara och singeln Trolltider under nästa vecka då den släpps på samtliga digitala plattformar, och håll tillgodo med denna teaser på albumet fram tills dess!

Skabara är: Pål - Sång/rytmgitarr, Axel - Trummor, Henrik - Bas, Niklas - Sologitarr, Alexander - Tenorsaxofon, Calle - Trombon och John - Altsaxofon.  (2021-01-04 17:38:55)
GERRY MARSDEN HAR GÅTT UR TIDEN
Den brittiske popmusikern och sångaren Gerry Marsden har gått ur tiden, 78 år. Han var frontman för det brittiska 60-talsbandet Gerry & The Pacemakers som var kollegor till The Beatles (och en rad andra Liverpool-band) under 1960-talet. Bandets mest kända låt är "You´ll never walk alone" som blivit fotbollslaget Liverpool FC:s inmarschlåt och som spelas och sjungs vid alla lagets hemmamatcher. Dödsorsaken var hjärtinfektion (vilket kan tyckas lite exceptionellt med tanke på bandets namn)  (2021-01-03 19:30:23)
JOSEFINITO SLÄPPER NY VIDEO PÅ NYÅRSAFTON
Josefin "Josefinito" Johansson gör just nu succé med julsingeln "Holidate" som klättrar högt på listor som bland annat Viral Sverige. Nyligen framförde hon låten live, tillsammans med Anders "Ankan" Johansson på länk, i BingoLottos Uppesittarkväll.

På självaste nyårsafton släpper Josefinito nya videon "Fine Like Bordeaux", regisserad och producerad av Peter Bengtsson. Låten, som är skriven av Josefin själv och Robin Rudén, är tillägnad alla som någon gång blivit dumpade. Budskapet är att det går att komma ut på andra sidan, starkare än någonsin.

- När du blivit överkörd, stampad och manglad av hjärtesorg är det bra att veta att du kommer klara dig. Inte bara det, du kommer klara dig bra. You'll be fine like wine. Denna låten är till oss som överlevt ett krossat hjärta, konstaterar Josefinito.

Liksom Josefinitos tidigare alster är även denna inspirerad av 90-talets eurodisco. De flesta av oss är sedan tidigare bekanta med programledaren, komikern och skådespelerskan Josefin Johansson, men 2020 är året då hon dessutom fått sitt genombrott som popartist. Och nu släpper Josefinito alltså den ultimata nyårsvideon "Fine Like Bordeaux" som i dag har premiär hos Drefvet.


  (2020-12-31 12:23:41)

ROBIN STJERNBERG SLÄPPER NYTT PÅ ÅRETS FÖRSTA DAG
På nyårsdagen släpper Robin Stjernberg popballaden “Pretty”, hans första musik i eget namn sedan hösten 2018.

När Robin skapade “Pretty” så hämtade han inspiration både från amerikanernas sätt att skriva musik och klassisk svensk pop. Det är en melankolisk kärlekslåt med stark text ackompanjerad av Robins fantastiska röst och en vacker produktion som handlar om att sakna något man en gång hade men att ändå gå vidare. Han har skrivit singeln tillsammans med Georgia Ku och Johan Lindbrandt.

“För mig handlar allt om musik. Jag lever och andas musik. Det är mitt liv och min näring. Jag känner att jag äntligen har hittat mitt sound och jag kan inte vänta på att få visa allt jag har jobbat på”, säger Robin.

Robin Stjernberg har ägnat de senaste åren till att utveckla sig själv som artist, låtskrivare och producent. Han har skrivit och producerat musik åt andra, som Sandro Cavazza, Estraden, Meghan Thee Stallion, The Voice USA, Mamas. Anna Bergendahl och Jill Johnson, men har också tillbringat enormt många studiotimmar i Stockholm och Nashville för att utveckla sitt eget artisteri. Robin smygstartade comebacken 2020 med singeln “Miles of Blue” , duetten som han och Jill Johnson skrev och spelade in tillsammans.  (2020-12-30 03:59:30)
GÖSTA LINDERHOLM HAR AVLIDIT
Trubaduren och jazzmusikern Gösta Linderholm har avlidit, 79 år, rapporterar tidningen Expressens nätupplaga. Dödsfallet inträffade efter att han drabbats av en stroke vars konsekvenser han inte hämtade sig ifrån.

Gösta Linderholm blev mest känd under 1970-talet som medlem i jazzgruppen Sveriges Jazzband och som soloartist. Han skrev mycket musik, bl a till filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Rasmus på Luffen"  (2020-12-29 19:36:32)
 
    
© and ®:  (Göran Ohlzon) 2009-2021


SNL-listan drivs av Göran Ohlzon.

Jag sponsrar följande idrottsföreningar genom mitt medlemakap.
                 
Gör det Du också!